maanantai 1. elokuuta 2016

Brian K. Vaughan: Saga : Ensimmäinen kirja

Kirja: Saga : Ensimmäinen kirja
Kirjailija: Brian K. Vaughan (suom. Antti Koivumäki)
Kuvitus: Fiona Staples
Sarja: Saga #1
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2012 (suom. 2014)
Sivuja: 168

Alana ja Marko taistelevat galaktisen sodan vastapuolilla. Heidän rotunsa ovat sotineet ammoisista ajoista lähtien, eikä rauhasta näytä olevan toivoakaan. Kun Alana ja Marko rakastuvat ja saavat lapsen, he joutuvat pakenemaan molempien kansojen vihaa henkensä edestä. Kolmikkoa jahtaavat kylmäveriset palkkatappajat, omat vanhemmat ja TV-päiset robottikuninkaalliset.

* * *

En ole hirveästi lukenut sarjakuvia aiemmin, tai no toki Aku Ankkaa tuli luettua nuorempana, mutta varsinaisia sarjakuvakirjoja en ole lukenut juurikaan. Sagan törmäsin varmaan alkuvuodesta instagramin puolella, kun joku seuraamani jenkkiläinen kirjabloggaaja hehkutti sitä. Laitoin sen sitten lukulistalle ja ajattelin, että voisihan sitä kerrankin sarjakuvia kokeilla.

Heinäkuussa sitten lainasin ensimmäisen kirjan. Se odotti jonkun aikaa pöydän nurkalla, kunnes tuli fiilis että nyt haluan sen aloittaa. Luin ensimmäisen luvun ja ajattelin, että tämä on ihan jees. Laskin kirjan sohvalle, kun meinasin lukea jotain muuta vaihteeksi. Mikään muu ei kiinnostanut, ajattelin, että voin lukea seuraavan luvun. Niinpä ahmaisin sitten koko kirjan kerralla.

Ensimmäisessä osassa Alanan ja Markon (sekä heidän lapsen Hazelin) tarina pääsi vasta alkuun, mutta silti se nappasi minut jo otteeseensa. Kirjan maailma on erikoinen yhdistelmä nykyisyyden juttuja ja jotain ihan muuta. Kirjassa seikkailee esimerkiksi TV-päisiä robotteja. Muutkin hahmot olivat erikoisia, osa jopa ällöttäviä ulkonäöltään. Vaikka minua alkuun vähän häiritsi tämä erikoinen nykyisyyden ja scifin yhdistelmä, sain sen kitkettyä mielestäni lopulta. Tämä maailma ehkä vaatii vähän totuttelua alkuun.

Annoin kirjalle kuitenkin Goodreadsissa viisi tähteä, koska se tosiaan nappasi minut mukaansa. Odotan jo, että pääsen seuraavan osan kimppuun. Näitä on ilmeisesti vasta suomennettu neljä kappaleta. Toivottavasti suomentaminen jatkuu.

Kuvituksesta en sen tarkemmin osaa sanoa muuta kuin, että minusta se oli ihan onnistunut. Vaikka kokemukseni sarjakuvista on vähäistä, olen aina inhonnut mustavalkoisia täyteen ahdettuja kuvituksia. Värikuvitus minusta toimii paremmin, jos ruutuun pitää saada enemmän asioita.

Arvosana:

6 kommenttia:

 1. Tämä on todella hyvä sarja. Yksittäissitä albumeista tässä ensimmäisestä pidin eniten. Neljäs osa erosi tähän mennessä eniten tarinaltaan, mutta odotan mielenkiinnolla seuraavaa osaa (luyen suomennosten tahtiin, kun kirjastooni ei ole hankttu englanninkielisenä, enkä jaksa lähteä kaukolainaamaan). Pidän siitä, että tässä on niin paljon eri lajeja, vähän niin kuin Star Warseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän siitä, että on eri lajeja. Toki se vaatii vähän totuttelua ja tekee tarinasta monimutkaisemman, mutta sehän on vain hyvä. :)

   Poista
 2. Mäkin luen tosi vähän sarjakuvia. Tähän olen toki netissä törmännyt muutamaan otteeseen ja täytyy sanoa, että nyt ensi kerralla nappaan sen mukaan kirjastosta, haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä suositella :) Itse ainakin sain ihan uudenlaisen innostuksen sarjakuvia kohtaan ja uskon, että löydän itseni useammin sarjakuvahyllyltä. Nuorempana ajattelin usein, että on hyviä sarjakuvia ovat Aku Ankka, Karvinen ja Lassi & Leevi, kun pienessä kotikuntani kirjastossa ei oikein muita ollut, nämä perussarjakuvat. Mutta onhan niitä nyt oikeasti laadukkaita ja hyviä sarjakuvia paljonkin! :)

   Poista
 3. Hei! Blogissani on sinulle palkintohaaste: http://unelmienaika.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus-nro-4.html?m=1

  VastaaPoista