maanantai 8. elokuuta 2016

J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi

Kirja: Harry Potter ja viisasten kivi
Kirjailija: J.K. Rowling (suom. Jaana Kapari)
Sarja: Harry Potter #1
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 1997 (suom. 1998)
Sivuja: 335

Harry Potter on mielestään ihan tavallinen poika. Hän tosin asuu huoltajiensa luona portaiden alla olevassa kaapissa. Harryn elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Se on kutsu Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun. Harrylle avautuu kokonaan uusi maailma, johon kuuluvat velhot, noidat, yksisarviset ja lohikäärmeet. Harry saa tietää olevansa velhojen sukua! Silti kaikki on aloitettava alusta. Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkaisemaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja pelissä on tiedät-kai-kuka...

* * *

Kuten Harry Potter -lukumaraton postauksessa kerroin, en ole aiemmin lukenut Potter-kirjoja. Olen vain ajatellut säästää hyviä kirjoja myöhemmäksi ja lukea huonompia tässä välissä (kuinka typerää :D). Itse asiassa Viisasten kiven olen saanut joululahjaksi 2002, joten onhan tätäkin kirjaa tullut säästeltyä jo 14 vuotta. Eiköhän ollutkin jo aika tarttua kirjaan!

Viisasten kiveä olen kyllä aloittanut muutaman kerran aiemmin, mutta se ei ole oikeastaan päässyt alkua pidemmälle. Luulen, että aika ei ensinnäkään ole ollut oikea kirjan lukemiselle, mutta myös kirjan alun naiivi kerrontatyyli ei kolahtanut. Nytkin maratonilla teki alun kanssa tiukkaa, mutta sitkeästi vain jatkoin luvun toisensa jälkeen, jolloin aloinkin tottua tyyliin.

Elokuvaa en ole nähnyt aikoihin, joten en ihan tarkkaan muistanut mitä kaikkea oli luvassa. Joitakin kohtauksia muistin (esimerkiksi peikko wc:ssä), mutta ihmettelin, että olivatko ne oikeasti jo tässä kirjassa/elokuvassa. Sen vuoksi kirjaa oli mielenkiintoista lukea, kun en muistanut mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämän kirjan kohdalla elokuva kuitenkin taisi olla aika uskollinen kirjalle.

Joka tapauksessa, alun kankeuden jälkeen luin kirjaa oikein mielelläni eteenpäin. Lukumaraton hujahti ohitse ja odotan innolla, että voin aloittaa seuraavan kirjan. Välissä täytyy vain lukea kirjaston kirjoja pois :) Mutta onneksi nyt olen päässyt Potterien maailmaan kirjojen muodossa mukaan, kyllä kannatti ja vähän jopa harmittaa, etten ole lukenut näitä aikaisemmin. Tässä voinkin nyt sättiä itseäni, hölmö minä! :D Kuitenkin parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Onneksi omistan nämä kirjat niin voin tulevaisuudessa lukea niin usein kun haluan.

Arvosana:

6 kommenttia:

 1. Minä palasin tähän maratonilla monen vuoden tauon jälkeen. Jatkoin sitten Liekehtivään pikariin ja huomasin, miten sarja kasvaa ja muuttuu syvemmäksi. Ilahduin siitä, miten paljon aikuistuneena lukijanankin Pottereista saa irti. Varsinkaan Liekehtivä pikari ei ollut enää pelkkä hurja fantasia- ja seikkailukertomus vaan sillä oli minulle paljonkin sanottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet sanovat, että Potterit voi lukea vaikka kuinka monta kertaa ja aina löytyy jotain uutta :)

   Poista
 2. Hauska kuulla lukukokemuksistasi. Luin ensimmäisen Potterini viime syksynä. Tykkäsin kovasti. Nyt olen lukenut niitä viisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en sitten ole ainut, joka lukee vasta nyt ensimmäistä kertaa :) Odotan kovasti, että pääsen jatkamaan Salaisuuksien kammioon.

   Poista
 3. Nyt on hyvä vuosi astua Pottereiden maailmaan, kun Harry Potter and the Cursed Child ilmestyi. :) Olen lukenut neljä ensimmäistä Potteria useita kertoja, neljännen varmaan kymmenen kertaa. Potter-maratonilla luin viidettä osaa Feeniksin kilta ja se on tähän mennessä ollut haastavin loppuun luettava, joskin paljon parempi kuin muistelin.

  Blogissani on sinulle tunnustus: http://kirjakissa.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempihan se on myöhään kuin ei milloinkaan astua näiden kirjojen maailmaan :)

   Kiitoksia, vastailen kysymyksiin kun ehdin :)

   Poista