maanantai 12. joulukuuta 2016

Elina Pitkäkangas: Kuura

Kirja: Kuura
Kirjailija: Elina Pitkäkangas
Sarja: Kuura #1
Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2016
Sivuja: 355

Urbaania fantasiaa ja romantiikkaa sekoittava Kuura ammentaa tiivistunnelmaisen tarinansa klassisista ihmissusimyyteistä. Nykypäivän Suomeen sijoittuvassa kertomuksessa pedon ja ihmisen kahtiajako on pelkkä veteen piirretty viiva. Kuura on trilogian avausosa.

Lukiolaiset ystävykset Inka ja Aaron elävät suojattua elämää Turun kupeessa sijaitsevassa, muurin ympäröimässä Kuurankeron pikkukaupungissa, jossa ihmissusiin törmää enää vain uutisissa tai historiankirjoissa. Tasainen arki saa kuitenkin säröjä, kun Inkan pikkuveli joutuu vakavaan onnettomuuteen. Pelko rakkaan menettämisestä pakottaa Inkan etsimään apua muurin varjoisalta puolelta, kylmästä susien yöstä. Teko repii auki salaisuuden, jonka seuraamuksilta edes Aaron ei voi välttyä - etenkään sen jälkeen, kun mukaan vedetään suloinen, pedontuoksuinen Matleena.

Onko parempi varjella suurempaa hyvää vai rikkoa asetettuja rajoja rakkaimpiensa vuoksi?

* * *

No huhhuh! Luin Kuuran loppuun jo keskiviikkona, mutta on pitänyt vähän sulatella. Edelleenkin vain mielessä pyörii kirjan loppu ja fiilis on hämmästynyt, kun ajattelen kirjaa. Kirja, ja sen loppu, oli jotain mitä en osannut odottaa.

Kuura meni lukulistalleni jo alkukesästä, mutta en sitten ehtinyt, enkä halunnut tarttua kirjaan ennen kuin minulla olisi kunnolla aikaa lukea sitä. Aavistelin, että saattaisin pitää kirjasta, koska tykkäänhän minä kovasti ihmissusitarinoista, urbaanista fantasiasta ja paranormaalista romantiikasta. Joten tartuin kirjaan, kun opinnäytetyö oli käytännössä valmis. Mutta silti lukeminen ei ihan mennyt niin kuin suunnittelin.

Alku lähti lupaavasti ja luinkin reilu 100 sivua nopeasti muutamalta istumalta, mutta sitten lukeminen tyssähti. Ei sen takia, että kirja olisi ollut huono, vaan huomasin, että meinasin edelleen iskeä lukujumia päälle, minkä luulin jo pikkuhiljaa selättäneeni. Lukeminen ei hirveästi muutamaan viikkoon edennyt sitten muutenkaan, Kuuraa luin sen aikana vajaa sata sivua, kun en vain päässyt lukemisen makuun minkään kirjan kohdalla. Joulukuun alussa päätin sitten, että nyt luen Kuuran loppuun ja niinhän sitten teinkin, kun luin kirjan yhden päivän aikana maaliin.

Päähenkilöinä tosiaan ovat Inka ja Aaron. Inkasta olin kuullut aiemmin, että hän on epätavallinen päähenkilö häikäilemättömyydellään, eikä hän ole stereotyyppinen. No ei todellakaan ollut. Inkan pään sisälle oli hankala päästä, vaikka kerronta olikin Inkan ja Aaronin näkökulmasta vuorottelevaa. Inkan suunnitelmista ei annettu vinkkejä etukäteen, eikä niitä oikein osannut ennakoida millään tavalla. Kirja oli sen puolesta yllätyksiä täynnä, ja nimenomaan häikäilemättömiä sellaisia.

Aaronista taas minulla ei ole oikein suurta mielipidettä. Inkaan verrattuna hän ehkä oli hieman tylsä, vaikka lopussa hänkin sai erilaista syvyyttä. Pidin kyllä Aaronista, mutta Inkasta enemmän, vaikka toisaalta hän aiheuttikin ärtymyksen tunteita. Kirjoja lukiessa kuitenkin monenlaiset tunteet ovat usein hyvästä.

Jotenkin odotin täysin erilaista kirjaa, ja vaikka ne odotukset eivät täyttyneet, kirja ylitti kyllä muuten kuvitelmat. Viihdyin Kuuran parissa oikein hyvin ja innolla odotan keväällä ilmestyvää jatko-osaa Kajoa. On se suuri ilo, että kotimaisista nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoista nykyään löytyy oikeita helmiä. Kuura menee ehdottomasti minun hankintalistalle!

Arvosana:
★★★★★

4 kommenttia:

 1. Mä odotin jotain ennalta-arvattavaa Twilightin suomalaisversiota ja yllätyinkin sitten positiivisesti kun vihdoin viitsin tarttua Kuuraan ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiäkkö, mulla oli kans melko samanlaiset odotukset! Ei nyt Twilightmaiset, mut semmosten perinteisten pararomantiikan tyylistä. Toki tässä sitäkin oli, mutta olihan tää ihan erilainen kuitenkin. Oikeestaan Inkan takia. :)

   Poista
 2. Tämän voisi lähteä kirjastosta mukaani jo pelkän kansikuvan perusteella. <3 Mutta tarinakin kuulostaa mielenkiintoiselta, pistetään lukulistalle. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kyllä kannesta :) Voin suositella ja ole hyvä! :)

   Poista