tiistai 20. joulukuuta 2016

F. Scott Fitzgerald: Benjamin Buttonin erikoinen elämä

Kirja: Benjamin Buttonin erikoinen elämä
Kirjailija: F. Scott Fitzgerald (suom. Maria Enqvist)
Kustantaja: Finn Lectura
Julkaisuvuosi: 1922 (suom. 2014)
Sivuja: 67

Valtaviin kapaloihin kiedottu, noin 70-vuotias mies istui ahdettuna yhteen salin kehdoista. Hänen harvat hiuksensa olivat melkein valkoiset, ja hänen leuastaan roikkui pitkä savunvärinen parta.

* * *

Benjamin Buttonin erikoinen elämä on todella pieni kirja, jonka sisällä on mielenkiintoinen tarina. Loppukesästä bongasin netin kautta, että Benjamin Buttonin uskomaton elämä -elokuva perustuukin kirjaan, jonka vieläpä on kirjoittanut F. Scott Fitzgerald. Leffan olen nähnyt aiemmin ja siitä tykkäsin ihan, mutta sen katsomisesta on aikaa.

Loppukesän ja syksyn ajan minulla oli lukujumi ja ajattelin, että saisin Buttonin luettua, kun se tosiaan on niin lyhyt. En kuitenkaan kirjaa aloittanut silloin, joten luin sen vasta nyt joulukuussa.

Tosiaan elokuvan katsomisesta on aikaa, enkä kunnolla muista kaikkia sen tapahtumia. Mutta muistikuvieni perusteella elokuva on kuitenkin laajempi kuin tämä kirja. Kirjan tapahtumia elokuvassa varmasti on käytetty pohjalla mutta silti sanoisin ehkä, että nämä ovat kaksi täysin eri teosta, vaikka lähtökohta onkin sama.

Elokuvasta muistelen tykänneeni ja se taisi olla koskettavakin, mutta tämä kirja oli lähinnä hieman tylsä ja suppea, vaikka siis tarina on mielenkiintoinen ja hyvä. Kai tämä pitkäksi novelliksi lasketaan. Kirjoitustyyli oli mukava ja lukeminen oli sujuvaa. Suomentajalla ehkä oli suuri osuus asiaan, koska millään tavalla ei tullut esille se, että kirja olisi alun perin kirjoitettu 20-luvulla. Ehkä tämä olisi ollut parempi, jos kirja olisi ollut täysimittainen romaani.

Joka tapauksessa. Kirja oli ok, mutta sanoisin, että suosittelisin mieluummin elokuvaa. Harvoin koen, että kirja olisi huonompi kuin elokuva, mutta tämän kohdalla näin taitaa olla. Ehkä olisi kannattanut katsoa elokuva ennen tämän postauksen kirjoittamista, niin tässä olisi jotain järkeäkin. :D

Arvosana:
★★★

10 kommenttia:

 1. Harmi, että kokemus jäi tylsäksi. En tiennyt että tästä on kirjakin, elokuvan olen nähnyt ja tykkäsin siitä kovasti. Aika yllätys että tässä on näin vähän sivuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin harmitti, että jäi vähän tylsäksi. Olin itse myös yllättynyt tästä kirjasta, kun sen olemassa olosta netin syövereistä bongasin :)

   Poista
 2. Tämä vaikuttaa todella kiehtovan kummalliselta kirjalta ja voi myös kuvitella, että tarinasta saa koskettavan filmatisoinnin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on kyllä hyvä, mutta päähenkilön elämänmittaiseksi tarinaksi kirja on minusta valitettavan lyhyt :( Siksi elokuva ehkä toimii paremmin, se kun on melkein kolmetuntinen.

   Poista
 3. Olen lukenut tämän joskus kauan sitten, mutta en muistanutkaan että tästä on myös elokuva! Pitäisi sekin joskus katsoa :D
  Nämä pitäisi lukea/katsoa-listat sen kun venyy ja pitenee :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä elokuvaa. Niin ne listat kasvavat minullakin koko ajan :D

   Poista
 4. Tämähän on yllättävän lyhyt. Kiva että nostit esille, voisinkin katsoa elokuvan uudelleen! Muistikuvat on aika heikot.
  Tiia

  VastaaPoista
 5. Elokuva oli todella hyvä, sen perusteella mietin tämä kirjan lukemista. Luulen etten paljon kuitenkaan menetä jos en kirjaa luekkaan, näin kuvauksesi perusteella. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoraan sanottuna et taida menettää, mutta toisaalta taas tämä kirja on kyllä lyhyt ja lukee hetkessä, että ei siihen lukemiseen aikaakaan kulu paljoa :D

   Poista