lauantai 31. joulukuuta 2016

Marko Leino: Joulutarina

Kirja: Joulutarina
Kirjailija: Marko Leino
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2007
Sivuja: 286

"On tapahtunut onnettomuus. Löysimme vanhempiesi veneen tänään kaatuneena läheltä rantaa. Olen pahoillani." Mies laski käden Nikolaksen päälaelle ja taputti kömpelösti. Nikolas ei heti ymmärtänyt mitä mies tarkoitti. Missä isä ja äiti sitten ovat jos he kerran ovat löytyneet, hän ajatteli. "Entä Aada?" hän sanoi huomaamatta ääneen. "Siskoasi emme löytäneet."

Joulutarina on koko perheen lukuromaani. Se on kertomus orpopojan tiestä joulun sankariksi - siitä, miten joulupukista tuli joulupukki.

* * *

Aloitin joulukuun alussa lukemaan Marko Leinon Joulutarinaa. Huomasin, että se koostuu luukuista, joten päätin sen ottaa sitten päivittäiseksi joulukalenteriksi. En kuitenkaan pysynyt aikataulussa vaan lopulta olin monta päivää jäljessä. Sain kirjan silti aattona luettuna loppuun!

Olen omistanut kirjan monta vuotta, enkä ole aiempina jouluina sitä muistanut ennen kuin joulu on ollut jo ohi. Tänä vuonna marraskuun lopussa jo kaivoin kirjan pöydän kulmalle odottamaan. Elokuvan olen nähnyt monta kerta ja kotimaisista elokuvista se on oikeastaan yksi suosikeistani. Tarina on vain niin ihana!

Kirjan lukeminen oli vaihtelevaa, kun elokuvan tapahtumat muistan pääpiirteissään. Välillä kirja eteni todella hyvin ja välillä taas huonommin. Hieman kirjan tarinassa oli elokuvaan täydennystä, mutta ei merkittävästi, muistini mukaan. Tänä vuonna en elokuvaa ennättänyt katsoa ollenkaan.

Kokonaisuudessaan kuitenkin pidin kirjasta ja tarina on edelleen ihana, mutta ehkä kallistun kuitenkin elokuvan puoleen enemmän. Elokuvan visuaalisuus ja tunnelma nyt vaan vie tältä kirjalta voiton, vaikka ei kirjan kohdallakaan kyyneliltä vältytty. Kirja on koko perheelle sopiva, joka näkyi kirjoitustyylissä, joten se ehkä saattoi vaikuttaa välillä kirjan tökkivyyteen ja siihen, että elokuva mielestäni tällä kertaa on parempi. Mutta ei kirja siis missään nimessä huono ole! Voin suositella kyllä kumpaakin, ja tämä kirja voi olla ihan kiva joulukalenteri vaikka lapsien kanssa lukiessa.

Arvosana:
★★★★

PS. Oikein hyvää ja lukemisen täyteistä uutta vuotta kaikille! Vuoden vaihteen jälkeen vielä palailen joululahjakirjojen ja muiden kirjahankintojen kanssa ja sitten päästäänkiin uusien lukuelämysten pariin. Saatan tehdä myös jonkinlaisen vuosikoosteen, katsotaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti