maanantai 23. tammikuuta 2017

Elina Alasentie: Joka kodin raivausopas

Kirja: Joka kodin raivausopas
Kirjailija: Elina Alasentie
Kustantaja: Paasilinna
Julkaisuvuosi: 2016
Sivuja: 139

Onko tavaroita kotona aivan liikaa?
Mahtuuko sinne sekaan enää ollenkaan?
Mihin kaikki hankitut tavarat oikein mahtuvat?

Joka kodin raivausopas - ja sillä siisti :) -kirjassa esitellään kahdeksankohtainen reitti tavaroiden raivaukseen ja järjestämiseen tehokkaasti ja innostavasti. Ylimääräisestä tavarasta halutaan nyt päästä eroon kiihtyvällä tahdilla ja uuden hankkimistakin pakoilee yhä suurempi määrä kuluttajia.

Tavarasta on tullut uusi "läski" ja tavaramäärien vähentämisestä on tulossa uusi muoti-ilmiö niin ekohenkisten kuin yksinkertaisempaa elämää tavoittelevienkin keskuudessa.

Joka kodin raivausopas - ja sillä siisti :) auttaa, opastaa ja kannustaa pienempään tavaramäärään siirtymisessä ja sen järjestämisessä.

Tämän kirjan avulla voit selättää kaaoksen. Tällä hetkellä suomenkielisiä tämän alan kirjoja ei ole käytännössä lainkaan saatavilla.

* * *

Monille varmasti kirjoista tulee tietynlainen tunnelma, tai en tiedä onko tunnelma oikea sana. Hirveän vaikea kertoa, mitä yritän ajaa takaa, mutta yritän. Tätä kirjaa alkaessa lukemaan, minulle iski valtava ahdistus ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Minulle tuli tunne, että on kauhea kiire, huomasin, että luen tekstiä niin kuin joku jahtaisi perässä enkä pystynyt ollenkaan rauhoittamaan. Tekstin rytmi vaan tuntui minusta kauhean kiireiseltä. Se vaikutti myös kirjan kokonaistunnelmaan, mikä jokseenkin minulta muodostui negatiivisemmaksi.

Oma asuntoni on pieni yksiö ja minulla on aivan liikaa tavaraa. Olenkin halunnut karsia tavaroitani, mutta en edelleenkään ole saanut aloitettua projektia. Olen lukenut KonMarin ja nyt tämän. Molemmista kirjoista sain kyllä pienen kipinän, että nyt haluan sen projektin aloittaa, varsinkin kun olen työtön ja aikaa on.

Vaikka Joka kodin raivausopas on lyhyt kirja, sen lukemiseen meni kauan aikaa. Siihen varmasti vaikutti tuo alussa kertomani tunnelma ja lukukokemuksen negatiivisuus. Tässä kirjassa oli melko itsestäänselviä asioita, mutta ihan hyviä huomioitakin. Esimerkiksi kaaos on jokaisella henkilökohtainen ja vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Minulla kaaos vaikuttaa mielialaan, toimintakykyyn ja itsetuntoon. Koti kun on kaaoksessa, mieliala on matalana kun tietää, että pitäisi saada tavaroita vähennettyä, mutta ei vaan saa, eli toimintakyky on kadonnut. Itsetuntoon se vaikuttaa siten, että ahdistaakin ajatus yllätysvieraista ja se ahdistus on läsnä koko ajan. Vakaana aikomuksena onkin nyt saada projekti käynnistettyä, joten kirjan käytännöllisyydestä en osaa vielä mitään sanoa.

Lukukokemuksena kirja nyt oli ehkä vähän mitäänsanomaton. Ihan hyödyllinen se minusta on, mutta tosiaan tuo tunnelma vähän lässähti ja vaikutti kaikkeen. En sitten tiedä, mistä tietynlainen lukurytmi kuhunkin kirjaan syntyy, mutta olen muissakin kirjoissa toisinaan huomannut sen vaikuttavan negatiivisesti. Voin tätä kirjaa kuitenkin suositella jos joku haluaisi oppaan, joka saisi kipinän kodin raivaukseen. Aiempi "kritiikkini" johtui täysin henkilökohtaisesta kokemuksestani. Ainut kritiikki, minkä itse kirjaa kohtaan voisin sanoa on se, että KonMarissa oli huomioitu paljon se, että jotkut tavarat voivat olla täysin turhia mutta tuoda iloa. Tässä kirjassa taas painotettiin turhien tavaroiden pois heittämistä. Olen joskus aikoinaan tehnyt sen virheen, että käynyt tavaroitani läpi ja karsinut niitä, jotka ovat turhia, mutta ovat saattaneet saada minut iloiseksi. Se vie pois kokonaan sen raivauksen tuoman hyvän fiiliksen ja siksi minusta myös tuo KonMarin tuoma huomio olisi yhtä tärkeä asia ottaa esille. Minä ehkä mieluiten käyttäisinkin näitä kahta teosta rinnakkain, sillä molemmissa kirjoissa on asioita, joita itse en aivan täysin hyväksynyt, sekä asioita jotka lomittuvat hyvin toisiinsa. Sanoisinkin, että mielestäni nämä kaksi teosta ehkä täydentäisivät toisiaan hyvin.

Arvosana:
★★★

2 kommenttia:

 1. Meinasin hiljan lukea Konmarin mutta päätin sittenkin olla lukematta. Vähän kiinnosti mistä kohkataan, mutta toisaalta olen huomannut että itse kun saan sen kunnon draivin väen vängällä silloin tällöin väännettyä päälle - se myös toimii. Eli saan itse itseni välillä motivoitumaan ja oikeastaan välillä tykkään järkätä kaappi kerrallaan. Se on oikeastaan aika mukava muutos entiseen ja on hyvä että olen saanut sen aikaan omalla toiminnallani, enkä minkään opuksen avulla, sillä mulla menee yleensä kaikki ohi alkuinnostuksen jälkeen... Tulikohan vähän sekava kommentti :D No, pointti siis se että meillä oli joskus kauhea siivo kotona, koska ollaan kaksi laiskaa ADD-ihmistä ja tilanne kärjistyi aika pahaksi, jolloin päätin että en enää ikinä katso sellaista sotkua ja se päätös on pitänyt. Taidan jatkossakin jättää nämä lukematta. Se muutos kuitenkin lähtee itsestä ja se on se vaikein osuus.

  No, jokatapauksessa tsemppiä projektiin!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että päätös on pitänyt! Minä luin KonMarin lähinnä juuri sen takia, kun siitä niin paljon pöhistiin. Ja kyllä vähän senkin takia, että jos sais sen kunnon inspiraation kodin raivaamiseen. Mutta tietenkin se muutos lähtee aina itsestä, vähän niin kuin kaikkien muidenkin asioiden suhteen :)

   Kiitti!

   Poista