keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Leigh Bardugo: Six of Crows

Kirja: Six of Crows
Kirjailija: Leigh Bardugo
Sarja: Six of Crows #1
Kustantaja: Indigo
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 495

Criminal prodigy Kaz Brekker has been offered wealth beyond his wildest dreams. But to claim it, he'll have to pull off a seemingly impossible heist:

Break into the notorious Ice Court (a military stronghold that has never been breached)

Retrieve a hostage (who could unleash magical havoc on the world)

Survive long enough to collect his reward (and spend it)

Kaz needs a crew desperate enough to take on this suicide mission and dangerous enough to get job done - and he knows exactly who: sox of the deadliest outcasts the city has to offer. Together, they just might be unstoppable - if they don't kill each other first.

* * *

Englanninkielisessä kirjablogimaailmassa on kovasti kehuttu Leigh Bardugon Six of Crows -sarjaa, ja kun se löytyi kotikuntani kirjastokimpasta, päätin laittaa varauksen ja tarttua kirjaan. Hieman hirvitti kirjan paksuus, kun en tosiaan hirveästi ole englanniksi vielä lukenut. Vaikka kynnys aloittaa kirja englanniksi on aina suuri, päätin astua sen yli ja olla huomioimatta ennakkoluuloisia ajatuksiani. Varsinkin, kun lukeminen lähti kunnolla vauhtiin, totesin, että eihän tämä nyt niin vaikeaa ole ja yllättävän hyvin ymmärränkin. Joka päivä kuitenkin uudelleen kirjaan tarttuminen oli hankalaa, joten selvästikään en vielä ole sinut englanniksi lukemisen kanssa. :D Ehkä se tästä. Lukemallahan vain sitä lukemisessa kehittyy. Ja tämähän oli tosiaan vasta kolmas englanniksi lukemani kirja.

Aloittaessa kirjaa, tuli hieman epävarma olo. Olin katsonut, että tämä on sarjan ensimmäinen osa, mutta silti kirjan alussa olleissa arvosteluissa oli viitattu Bardugon Grisha-trilogiaan. Grishat liittyvät vahvasti tähänkin sarjaan, joten hieman alkoi mietityttämään pitäisikö Grisha-trilogia lukea sitten ensin. Mutta hetken asiaa tutkittuani, Six of Crows -sarja ilmeiseti sijoittuu samaan maailmaan kuin Grisha-trilogia, mutta eri aikakauteen ja eri hahmoihin. Maailma eikä Grishat olleet tietenkään tuttuja, joten alku meni niitä ihmetellessä, mutta hyvin kirjaan pääsi kuitenkin mukaan.

Kirja on kerrottu monen hahmon kautta, pääasiassa Kazin, Inejin, Ninan, Matthiaksen ja Jesperin näkökulmista. Näkökulmien vaihtelu ei haitannut lukemista, kun se oli selkeä vaihdos lukujen yhteydessä. Omiksi lempparihahmoiksi nousi Kaz, Inej ja Nina. Matthias ärsytti aluksi negatiivisuudellaan, mikä toki oli ymmärrettävää, mutta lopulta hänkin oli ihan ok hahmo. Juonen kannalta tietysti tärkeä.

Kirja jäi cliffhangeriin, joten täytyy Crooked Kingdomkin lukea. Jotenkin todella paljon raskaampaa oli lukea englanniksi, mutta toisaalta tuli pieni innostuksen kipinä siihen. Toki tässäkin kirjassa paljon meni niin etten ymmärtänyt enkä jaksanut alkaa sanoja tarkistelemaan, mutta kokonaisuuden ymmärsi hyvin. Lähinnä pienet yksittäiset tapahtumat tai kuvailevat tekstit menivät ohitse.

Voin kuitenkin suositella Bardugon kirjaa. Fantasiamaailmasta huolimatta kirjaan on helppo päästä mukaan ja kieli on ihan perus-englantia. Noin 500 sivua tuntuu hurjalta määrältä vieläkin itsestä, mutta olen iloinen (ja vähän ylpeäkin :D) että jaksoin kirjan lukea. Nyt ajattelin pitää hetken taukoa englanniksi lukemisesta, mutta kovasti kutkuttaa jo tarttua seuraaviin suomentamattomiin sarjoihin lukulistallani :)

Arvosana:
★★★★

6 kommenttia:

 1. Niin moni tuntuu tykänneen tästä että pitää varmaan itsekin yrittää etsiä luettavaksi ^^ So many books, so little time... :D

  VastaaPoista
 2. Oiiii kiva että tykkäsit tästä! :) Mun pitäisi lukea tämä uudestaan, että pääsisin aloittamaan Crooked Kingdomin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä päätin kanssa laittaa Crooked Kingdomiin jo varauksen vaikka meinasinkin pitää taukoa enkuks lukemisesta. Mutta muuten unohtuu tän kirjan tapahtumat :D

   Poista
 3. Tää täytyy kyllä itsellänikin lukea! Vähän oon salaa toivonut että jospa tämä suomennettaisiin pian, mutta toisaalta voisi taas ottaa härkää sarvista ja lukea tämän englanniksi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tavallaan toivon että tää suomennettaisiin niin vois sit lukea suomeksikin ja kattoo mikä kaikki jäi ymmärtämättä :D

   Poista