tiistai 31. tammikuuta 2017

Määrittelemättömän mittainen lukutauko, mutta ei blogitauko

Marraskuun täysikuu
Olen marmattanut koko blogini pienen olemassaolon ajan sitä, miten lukujumi meinaa vaivata vähän väliä. Jatkan samaa linjaa. Tässä on nyt muutaman päivän oikein ahdistanut, kun en saa luettua mitään. Hirveästi olisi kirjoja, joita haluaisin lukea, katselen pienen pientä kirjahyllyäni huokaillen ja toivoen, että voisin lukea niitä kirjoja, sillä hyllyni pitää sisällään niin paljon ihania teoksia, joihin haluaisin tarttua mahdollisimman pian. Mutta kun tartun kirjaan ja yritän lukea, ei se vain onnistu ollenkaan.

Päätin eilen illalla, että ehkä on lukutauon paikka. Etten yrittäisikään edes lukea ja antaisin kaikkien kirjojen nyt rauhassa vain olla. Antaisin aikaa kaikelle. En tiedä mistä tämä ongelmani johtuu, kun tuntuu, että se on ollut jo pitkään. Ehkä koululla on ollut suuri vaikutus, enkä vieläkään ole "palautunut" vaikka valmistumisesta on jo kuukausi. Ehkä stressi on jatkunut niin pitkään ja jatkuu edelleen, että se vaikuttaa. Myös tämä lukemisen vaikeus on itsessään stressannut minua.

Kaipaan sitä, kun joku kirja nappaa niin mukaansa ettei sitä malta laskea käsistä. Kaipaan myös sitä, kun löytyy niin hyvä kirja, jota voisin hehkuttaa kaikille vastaantulijoille. Hyviä kirjoja olenkin lukenut, mutta en niin hyviä. Tai sitten olisin pitänyt niistä paljon enemmän ellei tämä olotila olisi vaikuttanut asiaan, en tiedä. Monille kirjoille olen kuitenkin tänä aikana antanut viisi tähteä, mutta silti en ole saanut niistä sellaista hehkutushuumaa kuin olisin halunnut. Mutta ne kirjat ansaitsivat siltikin ne viisi tähteään.

Haluaisin saada kuitenkin takaisin sen innon ja palon siihen lukemiseen. Kateellisena olen Goodreadsissa seuraillut, kun ihmiset saavat kirjoja päätökseen, tarttuvat seuraavaan ja arvostelevat sen parin päivän päästä. Haluan myös päästä siihen samaan tilanteeseen vielä joskus, että kirjan lukemiseen ei menisi aikaa viikko tolkulla vaan muutama päivä tai max. viikko.

Niinpä päätin nyt jättää kaikki kesken olevat kirjat kesken ja palata niihin joskus myöhemmin, palauttaa kirjastojen kirjat ja olla lukematta mitään. Ainut mitä ehkä yritän lueskella pikku hiljaa on lasten- ja nuortenkirjallisuuden lukupiiriin kirja, kun piiri taas alkaa parin viikon päästä, mutta muuten annan itselleni määrittelemättömän mittaisen lukemattomuusrauhan. Toivon, että lukuinto palaisi takaisin kunnollisena ja saisin jätettyä tämän kaiken taakse.

Blogi ei kuitenkaan jää tauolle. Minulla on yksi arvostelu vielä kirjoittamatta, joten se tulee jossakin vaiheessa vielä ja sen jälkeen arvosteluiden julkaisemiset jatkuvat kun saan jotain luettua. Myös yksi kirjahankintapostaus on tuloillaan. Metsästän myös yhden tietyn sarjan kirjoja, joista voisin myös tehdä postauksen, kun niitä ei enää kirjakaupoista saa ja haluaisin kyseiset kirjat hyllyyni löytää. Aion myös kirjablogikuvioissa olla aktiivisesti mukana ja lukea muiden bloggauksia sekä kommentoida. En aio mihinkään kadota, vaikka nyt lukutaukoa otankin :)

Minusta tuntuu, että tämä blogiteksti on hirveän sekava, enkä saanut puoliakaan ajatuksistani tuotua esille, mutta samapa se. :D

14 kommenttia:

 1. Fiksu päätös, jota en varmasti olisi itse saanut tehtyä! Lukemisen on tarkoitus olla mukavaa, ja jos siihen ei tarpeeksi löydy intoa - saattaa moni hyvä teos mennä siitä syystä hukkaan jos väkisellä jatkaa lukemista. Mulla on myös pari kertaa tullut ihan kunnolla lukujumi, ja se on tosi ahdistava tunne! Eihän sitä tiedä kuinka nopeasti sunkin into lukemiseen palaa, mutta siitäpä on turha murehtia :-)

  Mua jäi hirveesti kaivelemaan että mitä kirjasarjaa metsästät! Jään innolla odottamaan tulevia postauksia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin yritin saada sanotuksi, mutta en löytänyt sanoja. Että tällaisessa "tilassa" kun lukee niin kirjat eivät pääse antamaan kaikkeaan. Sen puolesta ehkä vähän on myös "pelottanut" tarttua semmosiin melko varmasti minua miellyttäviin kirjoihin, jos en niistä pidäkään nyt niin paljoa kuin olisin toivonut ja siihen vaikuttaa vain pelkästään oma lukujumi. Mut toivon, että tää jumi menis nopeasti ohi, mutta katsotaan nyt :)

   Metsästämäni kirjasarja on ihan tuttu, mutta sen verran vanha jo ettei suomennoksesta todennäköisesti oteta uusia painoksia, niin sillä sen löytäminen on hankalaa :D Mutta varmasti palailen sen tiimoilta vielä jossain vaiheessa tänne blogiin :)

   Poista
 2. Hei, hus pois ressi <3 Lukuinto tulee ja menee, ainakin minulla. Varsinkin pitkien puoliväkisten luettujen kirjojen jälkeen tuntuu ettei jaksa alottaa enää yhtään urakkaa. (Esim Tervon Matriarkka vei mun lukuhalut vähäksi aikaa - mutta en viitsinyt sitä keskenkään jättää...)

  Palaa, kun niin tunnet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on vähän kaikki kirjat nyt ollut semmoisia puoliväkisin luettuja, kun on halunnut saada edes jotain päätökseen mutta silti ei ole tehnyt mieli lukea. Mutta toivottavasti tämä lukutauko auttaa tähän :)

   Poista
 3. Kuulostaa hyvin tutulta.. Nuo siun ajatukset ja tuntemukset :D Sama on koettu! Miulla kyllä auttoi kun lopetin sen ns. Turhan stressaamisen lukemisesta. Sillä ei tämä kuitenkaan niin vakava harrastus ole ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon monesti ajatellut, että tämä on aivan turha asia stressata, mutta stressaajaluonteena lopettaminen ei olekaan niin helppoa :D Mutta yritän kyllä kovasti!

   Poista
 4. Antoisaa lukutaukoa! Toivottavasti se elvyttää! Minulla oli joitain vuosia sitten monen vuoden ajan hiljaista lukemisen suhteen, joten pystyn samaistumaan tilanteeseen. Mutta kaikelle on aikansa. Voi keskittyä välillä muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina! Ajattelinkin keskittyä nyt ihan muihin puuhiin ja tosiaan antaa vaan aikaa. Eiköhän se lukuinto palaa sitten kun on sen aika :)

   Poista
 5. Tsemppiä lukujumin selättämiseen! Joskus tosiaan parasta, mitä voi tehdä, on vain antaa olla. Vaikka listaaminen ja kirjamäärien laskeminen on hauskaa, niin joskus sekin vain lisää sitä stressiä. :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta! Listat on kyllä ihania, mutta niin stressaavia. Silti mielessä jo pyörii ainakin yksi listapostausidea tänne tämän tauon aikana julkaistavaksi, haha! :D

   Poista
 6. Mulla menee lukeminen välillä hirveäksi suorittamiseksi. "Pakko saada tämä luettua kun koko maailma on lukenut tämän." Ja sitten keskittyy niin sen kirjan luetuksi saamiseen, ettei lopulta osaa yhtään sanoa, pitikö siitä vai ei... Se nyt vain piti lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama! Varsinkin kun on ammatiltaan kirjastonhoitaja, niin ajattelee, että mun pitäis lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti ja tyyliin kaikki klassikot jo luettuna. Sitten kun tulee joku lukematon vastaan niin melkein heti pitäis siihen tarttua ja saada hetkessä luettua. Ja haluan kyllä tämän tauon aikana päästä tuosta suorittamisen tunteestakin eroon, mutta ehkä se vaatii kuitenkin pidempää prosessia :)

   Poista
 7. Kyllä se siitä! Ehkä välillä on ihan hyvä ottaa vähän taukoa lukemiseen niin ehkä lukuinto jossain vaiheessa herää taas uudelleen. :)Itsekin luen silloin, kun sille päälle satun. Taukoa voi olla jopa "pahimmillaan" monta viikkoa. Sitten taas kirjat kutsuu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos murmeli! <3 Kyllä se lukuinto vielä palaa!

   Poista