perjantai 31. maaliskuuta 2017

Lauren Kate: Langennut

Kirja: Langennut
Kirjailija: Lauren Kate (suom. Inka Parpola)
Sarja: Langennut #1
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2009 (suom. 2017)
Sivuja: 453

Luce Pricen epäillään sytyttäneen tulipalon, jossa hänen poikaystävänsä kuoli, ja rangaistukseksi hän joutuu tiukan vartioinnin sisäoppilaitokseen, missä kaikki muut oppilaat vaikuttavat sosiopaateilta. Uudessa koulussa Luce kohtaa Danielin, arvoituksellisen, etäällä pysyttelevän pojan, joka vetää tyttöä puoleensa kuin magneetti.

Luce haluaa selvittää Danielin mysteerin hinnalla millä hyvänsä. Totuuden tavoittelu vie hänet osalliseksi sielua ravistelevaan draamaan, eikä mikään ole enää sitä miltä näyttää...

* * *

Päällimmäisenä ajatuksena on EI. Ei ei ei. Huoh. Tässä kirjassa olisi juonellisesti paljon potentiaalia, mutta näin tämä ei vain iskenyt minuun mitenkään. Langenneet enkelit ovat mielenkiintoinen aihe ja paranormaali romantiikka on minulle mieluinen genre, mutta tämän kirja aiheutti lähinnä harmaita hiuksia ja myötähäpeää. Kirja tuntui hutaistulta, vaikka toki tälläkin oli hetkensä.

Lukiessa tuntui, että tässä kirjassa kaikki vaan on väärin. Kaikki tapahtumat, kaikki Lucen päätökset, ihmisten käytös, aivan kaikki. VÄÄRIN. En kyllä osaa sanoa miten tämä kirja olisi pitänyt kirjoittaa, jotta ne oikein olisi, olematta kuitenkaan genrelleen niitä kliseisimpiä. Äh.

Kirjan loppu hieman paransi lukukokemusta, vaikka se oli toisaalta todella rasittava, ja cliffhanger ainakin jätti jälkeensä kiinnostuksen seuraavan osan lukemiseen mikäli se edes suomennetaan. Loppu ja kaiken selittäminen oli turhan pitkitetty, koska se alkoi jo olla rasittavaa lukea, kuinka pihalla Luce oli kaikesta.

Dialogi oli toisinaan minusta kehnoa. Välillä oli myös hankala kuvitella tapahtumien miljööt, kun ne selitettiin vähän huonosti. Esimerkiksi jossakin tilanteessa kuvittelin Lucen olevan koulun aulassa, mutta seuraavassa tilanteessa hän saa jalkapallosta päähän ja onkin urheilukentällä. En tiedä missä välissä hän sinne sitten siirtyi vai menikö minulta jotakin pahasti ohi, sekin on mahdollista. Kirjasta on ilmestynyt elokuva ja toivon, että se olisi parempi kuin kirja.

Kirjassa kuitenkin pidin Pennin, Arrianen ja Rolandin hahmoista. Penn oli ihanan omaperäinen ja lojaali ystävä Lucelle. Arriane oli myös erikoinen persoona ja toi särmää kirjaan. Rolandista olisin toivonut kirjassa olevan enemmänkin, mutta ehkä seuraavissa osissa sitten.

Kirja jätti melko turhautuneen fiiliksen ja lähinnä olen onnellinen että se on nyt luettu. Harmittaa jopa, kun en tästä niin pitänyt. Kaksi tähteä kuitenkin potentiaalista ja lopun cliffhangerista.

Mutta Ranganathanin lain mukaisesti, toivon ja uskon, että tällekin kirjalle löytyy ne lukijansa (eihän tämä muuten olisi Amerikassa niin suosittu eikä leffaa olisi tehty), mutta tämä kirja ei ollut minua varten. 

Arvosana:
★★

4 kommenttia:

 1. Mä oon hyvin yllättynyt siitä etten ole tainnut kuulla yhdenkään suomalaisen tykänneen tästä, kun ulkomailla ilmeisesti aika suuren suosion kuitenkin saavutti. Ja että elokuvakin vielä! :D Mä olin aiemmin ihan varma että tulisin pitämään tästä, mutta nyt muiden mielipiteitä lukiessa alkaa tulla vähän sellainen fiilis että no ehkä ei sittenkään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin aattelin, että kyllä mä nyt tästä pidän vaikka muut ei oo pitäneetkään! Mutta toisin kävi :D Tosin mulla on se periaate, että vaikka kuinka lukisin negatiivisia arvosteluja jostain kirjasta niin haluun ite tehdä sit oman lopullisen mielipiteen lukemalla kirjan, jos se edes vähän kiinnostaa.

   Poista
 2. Mä kahlasin aikoinaan sen toisenkin osan läpi, kunnes älysin lopettaa ja keskittyä niihin vetävämpiin kirjoihin :D Voi kyllä ihmetellä, miten tästä on tullut niin "suosittu". Tehokasta markkinointia? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta mä kanssa oon samoilla linjoilla, että vois keskittyä parempiinkin kirjoihin, mutta toisaalta taas perfektionismi puskee välillä esiin. Mutta katsotaan suomennetaanko edes toista osaa, tuskin englanniksi ainakaan alan lukea ellei kirjastosta joskus pomppaa vastaan :)

   Ihmettelen minäkin suosiota. Ehkä markkinointi tosiaan on suuressa roolissa tai sitten me olemme vain liian kriittisiä :P

   Poista