sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Kirja: Ihmisen osa
Kirjailija: Kari Hotakainen
Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2009
Sivuja: 276

Millaista elämää saa 7000 eurolla? Se selviää kirjailijalle, joka ostaa Salme Malmikunnakselta, 80-vuotiaalta entiseltä lankakauppiaalta elämän. Mitä haluaa kertoa se, joka elämänsä myi ja mihin hän käyttää saamansa rahat?

* * *

En olisi välttämättä muuten tarttunut Hotakaisen kirjaan ellei nyt ollut pakko. Olen hakenut jatkamaan opiskeluja ja pääsykoetta varten täytyi tähän tarttua.

Tätä kirjaa lukiessa huomasin taas sen vanhan ajatuksen nousevan pintaan, miksen pidä niin paljoa kotimaisesta aikuisten kirjallisuudesta. Totesin, etten lämpene tällaisille "realismi"-kirjoille, joita ei voi määritellä esimerkiksi romanttisiksi kirjoiksi tai dekkareiksi. Mutta ehkä sekin johtuu vain siitä, etten ole näitä paljoa lukenut.

Mutta minusta tällaiset kotimaiset tavallista elämää kuvaavat kirjat ovat melko masentavia, niin tämäkin oli. Kulissia pidetään toki yllä, mutta syvällä sisimmässä kaikki on huonosti. Sitähän tämä elämä täällä kylmässä Pohjolassa tuntuu olevan itse kullakin, mutta itse en ainakaan jaksa tällaisesta elämästä vielä lukea kaiken muun lisäksi. Kirjojen avulla haluan päästä pois omasta todellisuudestani, joten kaipaan kirjalta jotain muuta.

Mutta ei Hotakaisen kirja nyt huono ollut. Hotakainen on hyvä kirjoittaja ja kirjan loppu oli yllättävä. Hienosti myös langat yhdistyivät lopussa yhteen ja kaikki kirjassa esiintyvät henkilöt saivat tarkoituksensa. Mielenkiintoisin henkilö oli Salme Malmikunnas, vaikka toisaalta loppujen lopuksi hän jäikin kirjassa vähän sivummalle.

Kaikin puolin kirja oli melko nopealukuinen, kunhan sain itseni siihen tarttumaan. En osaa kirjaa verrata muihin vastaavanlaisiin kotimaisen kirjallisuuden edustajiin, kun en tosiaan ole niitä juurikaan lukenut.

Arvosana:
★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti