sunnuntai 14. toukokuuta 2017

J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki

Kirja: Harry Potter ja Azkabanin vanki
Kirjailija: J.K. Rowling (suom. Jaana Kapari)
Sarja: Harry Potter #3
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 1999 (suom. 2002)
Sivuja: 456

Vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta, ja nyt hän on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän haluaa etsiä käsiinsä Harry Potterin. Taikaministeriö on valppaana, ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa? Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Hermionen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.

* * *

Azkabanin vangilla jatkuu Harry Potter -lukupiirini kavereideni kanssa. Aloitin kirjan lukemisen melko pian Salaisuuksien kammion jälkeen ja luinkin sitä reilu 100 sivua nopeaa tahtia. Sitten kirja jäi yöpöydälleni pyörimään pitkäksi aikaa koskemattomana.

Huomasin, että Pottereiden kanssa minulla on pienoinen ongelma. Tykkään kirjoista aivan älyttömästi kun alan lukemaan, se etenee hyvin ja teksti on jouhevaa. Huomaan lukevani monta lukua aivan helposti, vaikka yleensä väsähdän pitkien lukujen kanssa. Mutta ongelma tulee esille aina kirjaan tarttumisessa. Jostain syystä kirjan aloittaminen on aina vaikeaa. En osaa sanoa mistä se johtuu, ehkä nimenomaan niitten lukujen pituudesta ja nyt myös kirjojen paksuudesta. Tietyllä tapaa minulla on "paksujen kirjojen kammo" sillä tuntuu, että niiden lukemisessa kestää ikuisuus.

Tässä osassa jo huomasin, miten Rowlingin taito kirjoittaa oli kehittynyt. Ei minulle enää tullut niin vahvaa tunnetta siitä, että kirja olisi suunnattu lapsille tai kirjoitustyyli olisi naiivi. Vaikka Rowling siis on aina kirjoittanut hyvin, silti Viisasten kivessä varsinkin tuntui olevan tietynlainen naiivius mukana. Mutta sehän olikin enemmän lapsille suunnattu kirja kuin nämä myöhemmät, ainakin minun mielestä.

Kirjan juoni on moninaisempi ja lukiessa yritin bongailla aukkoja mutta kaikkiin oikeastaan lopussa tuli vastaus. En ainakaan muista, että mikään olisi suuremmin jäänyt ihmetyttämään. Juoni on kokonainen ja tarkkaan mietitty kaikkia pieniä elementtejä myöten. Kaikin puolin siis hieno juoni ja hienosti langat pysyivät käsissä ja kietoutuivat lopussa yhteen. Muistin elokuvasta aika hyvin pääpiirteissään juonen, mutta pienet asiat olivat unohtuneet.

Monet ovat sanoneet, että Azkabanin vanki on heidän suosikkikirjansa Potter-saagassa. Toki tämä minullakin nousi näistä kolmesta suosikiksi, mutta muuten en vielä osaa sanoa. On nämä vain hyviä kirjoja silti kaikki. ♥ Kauhulla vähän odotan seuraavan osan kimppuun menemistä sen paksuuden vuoksi. :D Harvoin luen yli 400 sivuista kirjaa ja vielä harvemmin yli 600 sivuisia.

Arvosana:
★★★★★

8 kommenttia:

 1. Mä kuulun myös Azkabanin vangin faneihin - ehkä se, että Harry löytää vihdoin jonkun isän tapaisen oli niin ihanaa ^^ Ja pitkien kirjojen aloittaminen ahdistaa muakin :D Varsinkin, jos ne on kirjastosta, kun sitten ne pitää lukea tietyssä ajassa. Omia paksuja kirjoja voi sitten lukea rauhassa luku kerrallaan - ja muutaman luvun välein voi lukea jonkun lyhyen kirjastolainan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kirjastolainat kyllä stressaa varsinkin pidemmät sellaiset :D

   Siriuksen kuvioihin tuleminen oli kyllä ihanaa!

   Poista
 2. Ihan huippua että Potterit iski myös suhun! Luin nämä uudelleen vähän reilu vuosi sitten, ja huomasin kyllä silloin myös itsestäni että saatoin kahlata parisataa sivua kerralla tai alkupään kirjat läpi yhdellä lukukerralla - mutta jos laskin kirjan käsistäni niin kului useampi tovi että siihen uudestaan tartuin. En oikein tiedä mistä se johtui, HP kun nyt aina on ollut lähellä sydäntä, pienestä asti :D Oon jostain syystä mieltänyt itse aina Feeniksin killan lemppariksi, enkä vieläkään oikein osaa perustella miksi! :D

  Jään innolla odottamaan mitä mieltä oot muista Pottereista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on jännä nähdä mistä kirjasta tulee oma lemppari. Vähän myös pelottaa kun ihmiset tosiaan ovat sanoneet Azkabanin vankia lempparikseen et jos sitten loput eivät ookaan enää niin hyviä. Mutta eiköhän ne oo!

   Poista
 3. Liekehtivän pikarin lukee yllättävän nopeasti, siinä myös on jo paljon sellaista mitä leffassa ei ole ja tämän takia pitää enemmän mielenkiintoa yllä! Harvoin itsekin luen paksumpia kirjoja, mutta Pottereissa se paksuus ei haittaa :) Azkabanin vanki ja Liekehtivä pikari on itelläni viime uusintakierroksen jälkeen kärkipäässä Pottereissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneks on leffojen kattomisista kauan aikaa niin en muista hirveesti niistä mitään. Varsinkaan näistä loppupään leffoista. Hauska alkaa bongailemaan semmosia mitä leffoissa ei oo! :)

   Poista
 4. Sama ongelma. Minulla on ollut kesken Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Aloitin sen syksyllä, mutta en ole saanut luettua eteenpäin. Olen uusinut lainaa ja lainannut kirjan uudelleen... Ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi en ole sitten ainoa tämän ongelman kanssa. Tuntuu, että muut ihmiset lukee Pottereita uudelleen ja uudelleen ja aina jokaisen kirjan muutamassa päivässä :D

   Poista