torstai 27. heinäkuuta 2017

Jay Asher: Kolmetoista syytä

Minun 6-vuotias harmaapartani halusi kuvaan mukaan :D
Kirja: Kolmetoista syytä
Kirjailija: Jay Asher (suom. Annika Eräpuro)
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2007 (suom. 2014)
Sivuja: 252

Miten monta salaisuutta yhdessä koulussa voi olla?

16-vuotias Clay Jensen saa postissa paketillisen kasetteja. Nauhoilla hänen luokkatoverinsa ja ihastuksensa Hannah Baker kertoo 13 syytä siihen, miksi päätyi epätoivoiseen ratkaisuunsa. Ja että Clay oli yksi niistä syistä. Kolmetoista syytä on tarina epävarmuudesta: mysteeri, muistokirjoitus ja seremonia yksissä kansissa.

* * *

Niin kuin varmaan monia muitakin, minua Kolmetoista syytä alkoi kiinnostaa Netflix-sarjan myötä. Yleensä pyrin lukemaan kirjan ennen sarjan kattomista, jos se vain on mahdollista. Tällä kertaa jopa tartuin ajatuksesta tekoon ja luin kirjan oikeasti enkä siirtänyt sitä hamaan tulevaisuuteen, vaikka toki sarjan julkaisusta on jo tovi.

Päähenkilö Clay vaikuttaa mukavalta pojalta. Minulle hänestä tuli jossakin määrin mieleen Stephen Chboskyn Elämäni seinäruusuna -kirjan Charlie. Hannah taas... no hän päätyi epätoivoiseen tekoon ja selittelee sitä kaseteillaan. Jotenkin en päässyt hänen hahmoonsa kunnolla sisälle, koin enemmän samaistumispintaa Clayhin.

Kirjan lukeminen minulla oli pitkissä kantimissa ja luin sitä todella pätkittäin. Sen vuoksi välillä unohtui, minkälaiset syyt oli jo käsitelty ja kuka hahmoista oli tehnyt mitäkin. Onneksi Hannahin tarinoissa oli jonkun verran kertaustakin, joten aina pääsi niihin mukaan ilman, että selaili kuka oli kuka.

Juonen puolesta kirja oli paikoin tylsä. Hannahin kasetit ja tarinat olivat paras antia, mutta välillä toki kerrottiin missä Clay niitä kuuntelee ja mitä ympärillä tapahtuu. Hyvä lisä ne oli, sillä olisihan kirja ollut paljon lyhyempi ilman niitä, jos Clay olisi vain kotona sängyllä maaten kasetteja kuunnellut. Mutta silti olisin kaivannut niihin jotakin lisää.

Tärkeästä aiheesta kirja on kirjoitettu ja tarinassa tuli esille se, että Hannah oli jättänyt merkkejä aikomuksistaan, mutta kukaan ei niitä huomannut. Tietynlainen syyllistämisen fiilis kirjassa taustalla oli. Hienoa oli kuitenkin se, miten Hannahin tarinat punoutuivat yhteen ja miten ihmisten pienillä yksittäisillä asioilla on aina vaikutusta toisiinkin ja seuraaviin asioihin. Usein kuitenkin unohdetaan, että elämä on kaikkien yksittäisten tapahtumien summa ja asiat johtavat seuraaviin asioihin tavalla tai toisella.

Seuraavana voinkin katsoa kirjaan perustuvan sarjan Netflixistä. On mielenkiintoista nähdä onko se parempi kuin kirja ja kuinka tunnollisesti se seuraa kirjaa. :)

Arvosana:
★★★

2 kommenttia:

  1. Tää oli korkealla mun lukulistalla, mut jotenkin kiinnostus on nyt vaan karissut pois:-D Taidan ehkä skipata. ps. ihana tuo sinun koira ;__; <33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän ehkä odotin itsekin enemmän mut toivottavasti sarja olis sitten parempi :)

      Poista