sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Maria Turtschaninoff: Maresi

Kirja: Maresi
Kirjailija: Maria Turtschaninoff (suom. Marja Kyrö)
Sarja: Punaisen luostarin kronikoita #1
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 213

Kirjan sankaritar Maresi on tarkkasilmäinen ja tiedonhaluinen tyttö. Hän asuu pienellä saarella Punaisessa luostarissa, jonne miehillä eiole pääsyä. Eräänä kevätaamuna luostariin saapuu säikähtäneen oloinen nuori tyttö, Jai. Vähitellen selviää, että Jai pakenee isänsä järjetöntä raivoa. Hurjaakin hurjempi tapahtumasarja käynnistyy, kun horisonttiin ilmestyy suuri purjelaiva - ei kai Jain isä joukkoineen ole tulossa? Maresin ja koko yhteisön neuvokkuus ja rohkeus pannaan äärimmäisen kovalle koetukselle.

Maresin vahvan tarinan suurena teemana on itsensä löytäminen - ja itsensä ylittäminen. Runollisen kaunis mutta henkeäsalpaavan jännittävä kerronta on lajissaan täysin kansainvälistä tasoa.

* * *

Luin Maresin opintojani varten, kun piti valita teos, jota analysoi jonkin kirjallisuuden tutkimuksen suuntauksen näkökulmasta. Päädyin valitsemaan feministisen kirjallisuudentutkimuksen ja Maresista olin kuullut, että sitä pidettäisiin feministisenä kirjana. Mutta ei siitä tehtävästä sen enempää, Maresi oli minun lukulistalla muutenkin.

Kirjan lukemisesta on nyt jo monta kuukautta, joten on vähän hankala muistella, että mitäs siinä tapahtuikaan. Hahmoista en nyt juurikaan muista kuin, että Maresiin koin tietynlaista samaistuttavuutta ja Jaita luulin aluksi pojaksi, kunnes selvisi että hänkin oli tyttö. Pojaksi, koska näyttelijä Jai Courtney :D

Minusta kirjassa oli mielenkiintoinen sen "uskonnollisuus" eli siis, että luostarin väki uskoi Äitiin, Neitoon ja Akkaan, tavallaan naisen elämän kolmeen eri aikaan: syntymään, elämään ja kuolemaan. Kirjassa oli hyvin kerrottu näiden kolmen eri osa-alueet ja voimat.

Kirjaa kohtaan minulla oli suuret odotukset, kun olin siitä kuullut paljon hyvää, mutta niihin nähden oma lukukokemukseni oli ihan ok. Kirja ei ollut huono, mutta ei se noussut omien lemppareideni joukkoon. Viihdyin kuitenkin kirjan parissa ihan  hyvin, kunhan se lähti kunnolla vauhtiin. Aion lukea jossakin vaiheessa myös seuraavan osan, Naondelin.

Arvosana:
★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti