perjantai 23. helmikuuta 2018

Miina Supinen: Apatosauruksen maa

Kirja: Apatosauruksen maa
Kirjailija: Miina Supinen
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2010
Sivuja: 173

Apatosauruksen maa on paikka, jossa kartat valehtelevat ja navigaattorit tilttaavat. Siellä vahtimestari joutuu tekemään tuttavuutta muurahaistilataiteen ja rustiikkia metsästävä antiikkikauppias ostos-tv-rojun alle hautautuneen perheen kanssa. Siellä leivotaan elinvoimakakku ja tapetaan sapelihammastiikereitä mahdollisimman äänettömästi, ettei vauva herää. Absurdi lyhytproosakokoelma ylittää nauramisen rajat terävillä huomioillaan ja inhimillisellä lämmöllään.

* * *

Miina Supisen Apatosauruksen maan luin myös opintojani varten. Novellien piti olla absurdeja ja naurattavia, siksi odotin kokoelman olevan hauska ja hyvä. Mutta ehkä minulla ei ole Supisen novellien vaatimaa huumorintajua, sillä minusta kirja oli tylsä ja noh... ärsyttävä.

Oli hankalaa valita kokoelmasta jotakin novellia analyysiä varten, sillä mikään ei sillä tavalla jäänyt mieleeni erityisenä tai sellaisena, että siitä jotakin osaisin sanoa. Olihan osa novelleista aiheiltaan absurdeja ja joidenkin ratkaisut oli yllättäviä, mutta ei kuitenkaan niin, että minua olisi kovastikaan kiinnostanut tai naurattanut.

Ehkä tosiaan minun huumorintajuni ei riitä tähän novellikokoelmaan (tai muihinkaan Supisen kirjoihin), mutta jotenkin itselleni tuli tunne, että näissä olisi jotenkin yritetty liikaa. Plussaa kirja saa siitä, että se oli nopealukuinen ja novellit oli sopivan pituisia. Niminovelli Apatosauruksen maa näistä ehkä kuitenkin minusta parhaimmaksi nousi.

Arvosana:
★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti