sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Beta

Kirja: Beta
Kirjailijat: Anders Vacklin & Aki Parhamaa
Sarja: Sensored Reality #1
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivuja: 328
Arvostelukappale

Oletko koskaan lentänyt lohikäärmeen selässä, pomppinut parkouria katolta toiselle tai iskenyt nyrkin samuraihaarniskan läpi?


Tervetuloa vuoteen 2117. Ilmastonmuutos ja merenpinnan kohoaminen ovat todellisuutta. Mereen vajonneesta Helsingistä, Pohjolan Venetsiasta, on tullut peliteollisuuden mekka ja videopelaamisesta elämäntapa.


Kun 16-vuotiaan Bugin isä yllättäen menehtyy, hän joutuu muuttamaan Meri-Tokiosta äitinsä vanhaan kotikaupunkiin Helsingin kaupunkisaareen. Kapinallinen ja itsepäinen tyttö viettäisi päivät mieluummin pelikonsolillaan kuin uudessa koulussa, jossa kaikki menee pieleen ensi hetkestä alkaen. Bugin elämä muuttuu, kun animoitu videopeli-lohikäärme kutsuu hänet betatestaajaksi keskiajan Japaniin sijoittuvaan ninjapeliin. Uhkarohkea Bug ei voi vastustaa kiusausta. Hän vetää ylleen uuden sukupolven pelipuvun ja löytää itsensä maailmasta, jota ei tiennyt olevan olemassakaan. Pelissä Bug kohtaa ninja-sensein, joka opastaa häntä tiellä salamurhaajaksi. Sensorein varustettu puku saa henkeäsalpaavan seikkailun tuntumaan siltä kuin se olisi todellisuutta - kunnes se yllättäen onkin. Bugin suurmestarilta omaksuma kurinalaisuus ja taistelutaidot tulevat kipeästi tarpeeseen, kun arki- ja virtuaalitodellisuus kammottavalla tavalla sekoittuvat...

* * *

Kiitos Tammelle mahdollisuudesta lukea Beta ennakkoon! Mielenkiinnolla odottelin kirjan julkaisua, kun viime kesänä Hel-YA!-tapahtumassa siitä ekan kerran kuulin. En ole koskaan pelannut kovinkaan paljoa videopelejä enkä tiedä niistä juuri mitään, joten senkin vuoksi oli kiinnostavaa nähdä miten ne on saatu yhdistettyä kirjallisuuteen mukaan.

Vacklin ja Parhamaa ovat saaneet luotua hienon tulevaisuuden maailman, jonka vesi on ympäröinyt. Kirjassa menee paljon aikaa miljöön ja sen hetkisen maailman kuvaamiseen, kun kirjan maailmassa teknologia on paljon kehittyneempää kuin meillä nykyisin. On holojuttuja, kvanttitietokoneita, pelipukuja ja mitä lie. Sen vuoksi jossakin vaiheessa lukeminen alkoi itseä puuduttaa, kun tuntui ettei juoni edennyt juurikaan. Mutta on se ymmärrettävää, että kirja ja maailma vaatii tarkan tilanteenkuvauksen jatkoa varten.

Hahmoissa Bug nyt tietenkin pääsi hyvin esille ollessaan päähenkilö. Hän ei vaikuttanut päästävän ketään oikein lähelle ja ehkä sen takia kirjan muut hahmot jäivät vielä etäiseksi. Jatko-osissa minua kiinnostaa etenkin Cosmon ja Alvarin hahmot ja toivon, että heihin päästään tutustumaan enemmän. Myös Bugin ja Cosmon orastavan suhteen kehitys kiinnostaa.

Viimeiset sata sivua olivatkin sitten yhtä tykitystä. Ekat pari sataa sivua olivat vain pohjustusta tälle, mikä sitten viimeisellä kolmanneksella pääsi kunnolla vauhtiin ja jätti jälkeensä kunnon cliffhangerin. Juoni eteni kunnon harppauksin ja lukiessa kirjaimellisesti ajattelin, että tätä minä nyt tältä kirjalta vihdoinkin odotin! Sivut uhkaavasti alkoi loppua eikä kaikkiin kysymyksiin vielä oltu vastattu, eikä niihin lopulta vastattukaan. Vuosi täytyy nyt odottaa, ennen kuin seuraava osa julkaistaan ja tarinalle saadaan jatkoa.

Kirjan loppu oli selvästikin sen parasta antia ja se nosti kirjan pisteitä paljon. En itse kiinnostunut sen enempää videopeleistä kuin ennenkään, mutta täytyy sanoa, että oli kyllä jokseenkin virkistävää lukea jotakin täysin erilaista mitä ennen. Onkin mielenkiintoista nähdä millaisen lukijakunnan kirja ja sitä seuraava sarja löytää. Lukeeko sitä tytöt, jotka lukevat muutenkin ya-kirjallisuutta vai löytävätkö ja kiinnostuvatko pojat näistä, kun päähenkilö onkin tyttö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti