keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Franz Kafka: Oikeusjuttu

Kirja: Oikeusjuttu
Kirjailija: Franz Kafka (suom. Aarno Peromies)
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 1925 (suom. tämä painos 2011)
Sivuja: 244

Oikeusjuttu kuvaa pienen ihmisen ahdistusta kasvottomien vallanpitäjien heiteltävänä - kokemusta jota yhä useampi tämän päivän ihminen elää.

* * *

Mistähän tämän kirjan kohdalla aloittaisi? Vaikkapa siitä, että en tykännyt Kafkan Oikeusjutusta sitten lainkaan. Olin kuullut, että Kafka saattaa olla haasteellista luettavaa, mutta sehän nyt aina on henkilöstä riippuvaista. En tiedä, olisinko tarttunut tähän kirjaan ellei olisi ollut pakko.

Päähenkilönä on Josef K, pankin prokuristi, joka pidätetään. Siitä alkaa hänen oikeusjuttunsa. Kirjassa ei missään vaiheessa kerrota syytä päähenkilön pidätykselle, eikä oikein mitään muutakaan hänen oikeusjutustaan.

Kirja jäi minulle todella etäiseksi ja epämääräiseksi. Googlettelin kirjasta vähän tietoa ja löysin Rising Shadowin sivuilta, että kirja määriteltäisiin maagiseksi realismiksi. Yllätyin hieman siitä, sillä en osaa ajatella kirjaa millaan tavalla maagiseksi. Toki kirjan epämääräisyys ja se, ettei K:n oikeusjutusta saada mitään faktaa, on hyvin epätavallista. Mutta jos tämä on maagista realismia niin genre ei oikein vakuuttanut minua.

En oikein osaa sanoa tästä kirjasta muuta kuin, että tämän lukeminen oli minulle tuskaa, kokonaisuudessa kirja jäi kaukaiseksi eikä hahmoista saanut käsitystä. Lukiessa kirja muistutti jonkin verran Camusin Sivullista. Onneksi kirja ei ollut tämän paksumpi, mutta siinä oli lukemista silti ihan tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti