tiistai 19. kesäkuuta 2018

J.K. Rowling: Tästä alkaa elämä : Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys

Kirja: Tästä alkaa elämä : Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys
Kirjailija: J.K. Rowling (suom. Lotta Sonninen)
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2008 (suom. 2018)
Sivuja: 75

J.K. Rowling pyydettiin Harvardin yliopistoon pitämään puhe valmistuvalle luokalle. Hän päätti puhua kahdesta itselleen tärkeästä aiheesta: epäonnistumisesta ja mielikuvituksen voimasta.

Rowlingin puhe on inspiroinut ihmisiä pohtimaan, mitä on "hyvä elämä". Puhe toimii sekä lohduttajana että kehotuksena tarttua toimeen. Kun on valmis ottamaan riskejä ja epäonnistumaan sekä valjastamaan mielikuvituksen voiman, voi elää vähemmän varuillaan ja siten pysyä avoinna elämän tarjoamille mahdollisuuksille.

* * *

Varasin tämän kirjan lähinnä Rowlingin takia, enkä oikeastaan tiennyt mistä tämä kertoo. Kuvittelin tämän olevan ehkä jotakin hänen kirjoittamisestaan ja työstään kirjailijana, tai jotakin sen tapaista. En kuitenkaan odottanut Harvardin yliopiston vuoden 2008 päättäjäispuhetta valmistuville.

Puhe ei vaikuttanut minuun näin luettuna kovin paljoa. Todennäköisesti kuunneltuna se olisi ollut vaikuttavampi. Mutta oli siinä paljon mielenkiintoisia näkökulmia elämään ja valmistumisen jälkeiseen aikaan. Muutamia viittauksia siellä oli myös Rowlingin omaan elämään. Seuraava lainaus teki kuitenkin itseeni suurimman vaikutuksen:
Jos minulla olisi ajankääntäjä, kävisin kertomassa kaksikymmentäyksivuotiaalle itselleni, että onnen voi saavuttaa vasta kun lakkaa ajattelemasta elämää ansioluettelona. (s. 39)
Itselleni on tärkeää löytää elämässä onni ja onnellisuus, mutta huomaan usein ajattelevan elämää ansioluettelona ja saavutuksina. Vertaan omaa elämääni muiden elämään ja aina tietenkin muut ovat saavuttaneet elämässä enemmän kuin itse. Omia saavutuksia on vaikea nähdä, vaikka niitäkin on. Sen takia välillä on hyvä, että jostakin tulee tämänkaltaisia muistutuksia melko itsestäänselvistä asioista. Ne kun tuppaavat kuitenkin unohtumaan.

Vaikka en kaikkia Harry Pottereita ole vielä lukenut, on Rowlingista tullut itselleni tärkeä kirjailija ja kirjallinen esikuva. Hän tuntuu maanläheiseltä ihmiseltä ja se tunne tästä puheestakin nousi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti