torstai 19. heinäkuuta 2018

Salla Simukka: Sammuta valot! / Sytytä valot!

Kirja: Sammuta valot! / Sytytä valot!
Kirjailija: Salla Simukka
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivuja: 144

Arvostelukappale

Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut?

Salla Simukan odotettu ja oivaltava kertomuskokoelma Sammuta valot! / Sytytä valot! sisältää pieniä kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä.

Miksi kellariin saa mennä vasta 15-vuotiaana? Mitä Koiranpääpuistossa on tapahtunut? Kuka vierailee öisin Klaran eristyshuoneessa? Särkyykö ensirakkauden lumous, jos siitä kertoo rakkauden kohteelle vuosien jälkeen?

Kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! on uudenlainen kokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan hätkähdyttävillä ja riemastuttavilla tavoilla. Simukan tekstit liikkuvat kauhusta romantiikkaan ja scifistä realismiin. Tämä teos on harvinainen herkku nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille.


* * *

Kiitos Tammelle mahdollisuudesta osallistua taas blogirinkiin!

Olen Simukalta lukenut joitakin vuosia sitten Lumikki-trilogian, jonka ahmin melkolailla kerralla. Siitä saakka olen odotellut häneltä uusia nuortenkirjoja kuin kuuta nousevaa, ja nyt se on vihdoin tapahtunut.

Sammuta valot! / Sytytä valot! -novellikokoelma koostuu 20 novellista, kymmenestä kirjan kummallakin kääntöpuolella. Novellit muodostavat myös pareja, joiden tarinat tai aiheet liittyvät toisiinsa. Minusta tämä oli ihana rakenne kirjalle ja luinkin sen niin, että ensin novellin Sammuta valot puolelta ja seuraavaksi vastaavan novellin Sytytä valot puolelta. Mielestäni tämä toimi hyvin verrattuna siihen, että olisi ensin lukenut kokonaan Sammuta valot puolen novellit ja sen jälkeen Sytytä valot. Kun luki novellit pareittain, ymmärsi niiden yhtenäisyyden ja toisiinsa liittyvyyden paremmin.

Lempparinovelleikseni nousivat Ariel-pari, Koiranpääpuisto, Näytän sinulle miten lennetään ja Pitkä uni. Pieni merenneito -elokuva oli lapsena minun lemppari Disney-elokuva, joten siihen pohjautuvat Ariel-novellitkin vetosivat minuun. Vaikka eivät novellit tietenkään merenneidoista kertoneet, mutta viittaukset kyseiseen elokuvaan olivat ihania ja toivat tietynlaista nostalgisuuden tunnetta. Sytytä valot puolen Arielin kohdalla täytyi samalla kuunnella Youtubesta Part of Your World -biisi.

Koiranpääpuiston luin illalla ennen nukkumaanmenoa. Sen kohdalla ajattelin vain, että tämä oli virhe. VIRHE. Se oli karmiva. Oma koirani Rico nukkui vieressä lukiessani novellia, tietämättä lainkaan että luen karmivaa koiranovellia. Yleensä inhoan kaikkea, missä saattaa koirille tapahtua jotakin kamalaa. Tämänkin novellin kohdalla se on vähän siinä ja siinä, mitä tästä ajattelen. Vaikka tosiaan äsken sanoin tämän yhdeksi lempparinovelliksi kokoelmasta, tämän kohdalla se ehkä kuitenkin enemmän tarkoittaa mieleenpainuvimmaksi. Tavallaan siis pidin ja en pitänyt tästä novellista samaan aikaan. Se nostatti tunteita, mikä on kuitenkin aina hyvä.

Näytän sinulle miten lennetään oli myös koskettava. Luin ensin parinovellin Kengät, joka pohjusti tätä novellia. Lähtötilanne novellissa oli huono, kun Klara oli suljettu eristyshuoneeseen sisäoppilaitoksessa syntien takia eli tyttöön rakastumisesta. Rangaistus oli kova ja Klara menetti jo toivonsa elämän suhteen, mutta jotakin kuitenkin tapahtui. Ehkä jopa jokaisen lapsen unelma jossakin vaiheessa elämää.
- Mikä sinä olet? hän kysyy ja kumartuu taas lähemmäs minua.
Hän tuoksuu yhtä aikaa suolaiselta ja makealta, kuin joltain vieraalta mausteelta.
- Minä olen Klara, tyttö, vastaan.
- "Tyttö"? hän maistelee sanaa ja kallistelee päätään.
- Mikä sinä sitten olet? Tyttö vai poika? kysyn.
- En tiedä, hän sanoo. - Minä olen Pan. (Sytytä valot! s. 45)
Pitkä uni -novelli jätti jälkeensä kasan kysymyksiä. Novellin tapahtumien asettelu oli sen verran mielenkiintoinen, että jäin kaipaamaan lisää. Minua kiinnostaisi tietää mistä kaikki oikein johtui ja mitä novellin loppumisen jälkeen tapahtui.

Lukukokemuksena Simukan novellikokoelma oli oikein miellyttävä ja nopealukuinen kirja. Novellit olivat mukavan mittaisia, joita luki helpostia useamman peräkkäin ja ne nappasivat hyvin myös otteeseensa. Suosittelen mielelläni tarttumaan tähän, jos esimerkiksi novellit kirjallisuudenlajina eivät ole kovin tuttuja (niin kuin minulle ei ole), mutta toki myös kokeneemmillekin novellien lukijoille.

2 kommenttia:

 1. Minunkin suosikkeja oli Ariel (Sytytä valot! -puolelta), minkä lisäksi pidin paljon Sama kude meissä ja Koru -novelleista. Sammuta valot! -puolelta pidin ainoastaan nimikkonovellista ja Huvipuistosta, sen verran hurjia muut kääntöpuolen tekstit olivat. Olipas mielenkiintoinen kokemus lukea tekstiä puhelimen ruudulta. En tiedä, miten olisi romaanin kanssa onnistunut, novellit meni vielä melko kivuttomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisuutena minä ehkä pidin kuitenkin enemmän Sammuta valot -puolesta. Yleensä en kauhusta piittaa, mutta nämä olivat sopivan jänniä ja erikoisia.

   Minä en hirveästi välitä puhelimen näytöltä lukea e-kirjoja, vaikka niitäkin välillä silti luen. Tabletin näytöltä on vähän mielekkäämpää kun se on hieman isompi, mutta eivät nämä silti perinteistä kirjaa voita :)

   Poista