sunnuntai 26. elokuuta 2018

Jyri Paretskoi: K15

Kirja: K15
Kirjailija: Jyri Paretskoi
Sarja: K15 #1
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivuja: 80

Uusi sarja Skamin hengessä! Huumori, suoraa puhetta ja ystävyyttä.

Roni pitää listaa asioista, jotka ovat äidin mukaan K15, eikä niistä voi siksi vielä puhua. Kahden viikon päästä hän saavuttaa maagisen iän ja aikoo vaatia vastauksia. Mitä äidin lukitussa lipastossa on? Voiko seksirobotin tilauksen maksaa pienissä erissä viikkorahoista? Onko isä vakooja?

Koulussa Ronin luokalle ilmestyy jumalaisen kaunis Sara, jolle Roni heti lupaa ekan kertansa. Muutenkin Roni sanoo aina ääneen, mitä ajattelee. Hänestä salaa kuvattu video alkaa levitä netissä ja aiheuttaa kiusaamisaallon, mutta myös kansainvälisen senaation. Sen jälkeen mikään ei ole enää entisellään. Paitsi Roni.Takakansi lupaa paljon näin lyhyeen kirjaan, ehkä liikaakin. Eivätkä kaikki ainakaan toteudu vielä tässä kirjassa.

Paretskoin K15 vaikutti hauskalta, uudelta enemmän pojille suunnatulta kirjalta, mutta ihan hyvin tämän parissa varmasti muutkin viihtyvät. Lyhyyden ansiosta luulen, että menee helposti lainaan yläkouluikäisille. Olen katsonut Skamin, ja pidin siitä, joten ajattelin tämän olevan saman tyylinen kuin kyseinen sarja. Niinhän takakannessa luvataan. Mutta ei tämä minusta ole lainkaan Skamin tapainen.

K15 oli kirjana hauska ja kertaistumalla luettava. Tärkeä sanomakin sillä on koulukiusaamisen kanssa. Huumori siinä kukoisti jo ihan kannesta alkaen ja joitakin kertoja naureskelin ääneen. Äitinikin jopa luki tämän kirjan. Oli hauska olla vieressä kun hän tyrskähteli useamman kerran.

Mutta silti kirja jätti minuun vähän viimeistelemättömän olon. Kuten takakansi heittää monta kysymystä ilmaan, jäivät ne sinne myös kirjan loputtua. Toivottavasti kaikkiin kysymyksiin saadaan jatkossa vastauksiakin.

Roni oli sympaattinen hahmo. Hän kertoo asiat suoraan eikä aina ymmärrä miksi muut nauravat hänelle ja kiusaavat. Onneksi Ronilla kuitenkin on paras kaveri Niko ja uusi ystävä Sara, jotka pitävät hänen puoliaan kiusaajia vastaan. Näiden kolmen ystävyydestä tuli aito vaikutelma.

K15 : Salaisuuksia julkaistaan vielä tämän vuoden puolella. Jos toinenkin kirja on vastaavan kokoinen kuin tämä, mielestäni ne olisi voinut ehkä yhdistää yhdeksi kirjaksi. Tämä jäi aika etäiseksi vielä, kaikki tuntui menevän kiireellä eteenpäin ja hupsista kun kirja jo loppuikin. Asioihin ei ehditty panostaa kunnolla, vaan tuntui että tämä kirja on tehty pikavauhtia kokoon. Mutta mielenkiinnolla odotan kuitenkin seuraavaa osaa, ainakin huumorin takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti