maanantai 11. helmikuuta 2019

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)

Kirja: Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)
Toimittajat: Taru Anttonen & Milla Karppinen
Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2018
Sivuja: 256

Pienille ja isoille sankareille.

Alma, Armi Ratia, Aurora Karamzin, Helena Ranta, Irja Askola, Kaarina Maununtytär, Koko Hubara, Minna Canth, Tarja Halonen, Tove Jansson... Ja kymmeniä muita sankareita.

Tämä kirja kertoo rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Kaikki sankarit ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet siten aikaan jotain tärkeää. Heidän esimerkkinsä innostaa ja rohkaisee uskomaan itseensä ja kurkottamaan kohti unelmia.Näitä kirjoja rohkeista tai kapinallisista naisista on tuntunut ilmestyvän kuin sieniä sateella. Minua ei yleensä tällaiset buumit innosta yhtään, päinvastoin ehkä saavat jonkinlaista ärtymystä aikaiseksi. Tähän tartuin Finlandia Junior -ehdokkuuden takia, mutta jos olisi voinut valita minkä vain näistä vastaavista kirjoista, tähän olisin ehkä tarttunut viimeisimpänä. Kansi ja lähinnä sen väritykset eivät miellytä silmääni yhtään ja melkeinpä saavat vastareaktion aikaiseksi. Yleensä yritän olla niin, etten anna kansien vaikuttaa siihen luenko vai en, mutta toisinaan ne vaan vaikuttaa ja voimakkaasti.

Kirja esittelee 60 suomalaista naista, jotka ovat saaneet aikaan jotakin merkittävää. Naisia on niin kaukaa menneisyydestä kuin ihan nuoriakin, joilla elämä vielä alussa. Jokaisesta naisesta oli kolme sivua tekstiä ja jonkun taiteilijan tekemä kuva. Kuvitusta oli kyllä ihan ääripäistä: toiset tuntui, että ne on tehty huolella ja ajatuksen kanssa, toiset taas ei. Osa miellytti minua enemmän, osa vähemmän. Kirjoittajia oli myös monta, mutta teksteistä oli silti saatu yhteneväiset eikä kirjoittajien vaihtuvuutta huomannut, mikä oli minusta hyvä.

Kirjaan oli hyvin valittu naisia. Oli erittäin tunnettuja, mutta myös ei-julkkiksia. Pidin siitä, että esille nostettiin myös tieteilijöitä ja aktivisteja, eikä pelkästään poliitikkoja tai muita julkisuuden henkilöitä. Pidin myös siitä, että jokaisen henkilön kohdalla oli infosivu, jossa kerrottiin perustietoja ja ne meriitit, joita on saavuttanut. Sen sijaan itse tekstit jokaisesta naisesta jäivät mielestäni vähän lyhyiksi. Kaksi sivua isolla fontilla, ei siinä paljoa kerrota. Toisaalta teksti on satutyylistä ja selkeästi lapsia kiinnostavalla tavalla kerrottu. Aikuisena ajattelen, olisiko voinut olla vaikka puolet vähemmän naisia ja jokaisesta vähän pidempi tarina. Ja sitten jatko-osa kirjalle, jossa olisi ollut toiset 30 naista.

Nopeasti kirjan luki ja onhan tässa (ja vastaavissa myös) hyvä idea tuoda naisia ja heidän saavutuksiaan esille. Onneksi pojillekin on vastaavia tulossa, kun ajattelin että jäävätkö he ilman. Mietin aiemmin, että ei nämä varmaan edistä poikien lukemista jos käsittelevät vain tyttöjä, siksi pojillekin on hyvä saada vastaavia kirjoja. Toisaalta, miksi ylipäätään nämä pitää jakaa tytöille ja pojille? Miksi ei olisi voinut tehdä sankaritarinoita lapsille, joka käsittelee merkittäviä ihmisiä sukupuolesta riippumatta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti