sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Kate McMullan: Uusi oppilas

Kirja: Uusi oppilas
Kirjailija: Kate McMullan (suom. Jani Bohm)
Kuvittaja: Bill Basso
Sarja: Lohikäärmeakatemia #1
Kustantaja: Sanoma
Julkaisuvuosi: 1997 (suom. 2010)
Sivuja: 124

Ensin kiertävä trubaduuri kertoo Wiglafille, että tämä on syntynyt sankariksi. Sitten Wiglaf lukee kylän ilmoituspuusta maineikkaan Lohikäärmeakatemian mainoksen. Pian hän onkin jo matkalla koulun oppilaaksi, seuranaan siansaksaa puhuva Orvokki-possu. Edessä on seikkailu, jota Wiglaf ei tule ikinä unohtamaan!Lasten keskuudessa lohikäärmeet ovat tuntuneet olevan iso juttu muutamien vuosien aikana. Varmaan johtuu Näin koulutat lohikäärmeesi -sarjasta. Muutaman kerran olen asiakkaille suositellut Kate McMullanin Lohikäärmeakatemia-sarjaa, kun se löytyy myös meidän lukudiplomilistoilta. Nyt taas lastenkirjainnostuksessani päätin sitten itsekin lukea kyseisen kirjan.

Mutta täytyy sanoa, että olin kyllä melkolailla pettynyt. Ei minulla minkäänlaisia odotuksia tätä kohtaan ollut, mutta silti petyin. Takakansikin sanoo, että "kirja sisältää erittäin huonoja vitsejä", ja no niin teki. Ei ne vitsit minua naurattaneet ja tuntui, että tämä yritti olla mukamas hauskakin.
Myös Wiglaf alkoi muiden tavoin vetää köydestä. "Mitä me oikein nostamme?" hän kysyi. "Ainakin se painaa aika paljon."

"Köyden päässä on Sir Mort", Angus kertoi."Opettajamme. Hänellä on vaikeuksia kiivetä portaita." (s. 54-55)
Lähtökohdat olivat aika perinteiset, että Wiglaf on ison perheen aliarvostettu lapsi, joka joutuu tekemään kaikki kotityöt. Sitten hänet passitetaan kouluun vain sen takia, että hänen odotetaan tuovan perheelleen rikkauksia. Juoni sinänsä oli ihan hyvä, mutta tästä kirjasta olisi ehkä saanut hyvän lasten fantasiakirjan, jos tästä ei olisi yritetty tehdä hauskaa.

Ehkä tosin joku muu nauroi vitseille mutta minun huumorintajuni ei siihen vain riittänyt. Lapset ehkä saattaisivat tykätä, mutta en ole kyllä muuten töissä huomannut, että tätä sarjaa kyseltäisiin kovin paljoa. En liiemmin lämmennyt myöskään Bill Basson kuvitukselle. Saattaa olla, etten sarjan muihin osiin tartu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti