Anders Vacklin & Aki Parhamaa: Glitch

Kirja: Glitch
Kirjailijat: Anders Vacklin & Aki Parhamaa
Sarja: Sensored Reality #2
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Sivuja: 411
Arvostelukappale

Vain yksi voi olla viimeinen.


Vuoden 2118 hypertalvi on haudannut Helsingin kaupunkisaaren kanaalit lumeen ja jäähän. 16-vuotias Bug, nyt maailman kuuluisin videopelaaja, aloittaa opinnot legendaarisessa videopeliakatemiassa. Opintoihin kuuluu viikinkiaikaan sijoittuva eeppinen seikkailupeli...Viime syksynä sattumoisin syntymäpäivänäni sähköpostiini kilahti mieltä lämmittävä viesti. Se tuli kirjailija Anders Vacklinilta. Hän tsemppasi minua lukujumini painimisen kanssa ja tarjosi minulle Glitchiä luettavaksi. Arvostelukappaleeksi sitä ei pitänyt mieltää, mutta nyt kun sen olen lukenut, ajattelin sen blogiin sellaiseksi laittaa. :) Minua jäi vähän syksyllä harmittamaan se, kun en päässyt Jyväskylän kirjamessuille moikkaamaan kirjailijoita. Kiitos kuitenkin vielä Andersille kirjasta ja tsempeistä!

Glitch jatkaa Betasta tutun Bugin taistelua dystooppisessa Suomessa. Bug on päässyt videopeliakatemiaan suoraan opiskelijaksi pelastettuaan tuhansien ihmisten hengen Shadow Warriors II -pelin lopussa. Opetus alkaa sillä, että kaikkien täytyy osallistua uuteen The Last Viking King -peliin. Yllättäen pelissä tapahtuu kummia ja vaaroja, kuten myös Bugin oikeassa elämässä.
Vilkaisen kotitaloani myrskyn keskellä. Asuntoni parvekkeella, miltei sokaisevassa pyryssä, erottuu berserkin siluetti. Koetan miettiä, mitä tämä kaikki merkitsee. Aivoni ylikuormittuvat yrittäessäni tulkita tilannetta. Nielaisen yksi, kaksi, kolme syvää henkäystä. Karhusoturi päästää matalan ulinan. Se kaikki näyttää lähes luontevalta, vaikka se on täysin epäluonnollista. (s. 180)
Luin Glitchin jo muutama kuukausi sitten, mutta en ole saanut aikaiseksi kirjoitettua blogitekstiä aiemmin. Ehkä siksi, että minun on vaikea sanoa tästä kirjasta mitään vaikka haluankin. Ajatukseni ovat vain sekavaa solmua, kun yritän saada tästä kaikesta jotain tolkkua.

Kirjan maailma on edelleen hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä olen yleensä lukenut. Vaikka nykyään olen jonkin verran alkanut pelata konsolipelejä, tämä maailma on edelleen aivan vieras. Glitch vilisikin kaikenlaisia peliviittauksia ja -nimiä, mutta suoraan sanottuna en pysty sanomaan ovatko ne kaikki pelit olemassaolevia vai ovatko kirjailijat keksineet ne itse. :D

Kirjassa tapahtumat kulkivat nopeasti eteenpäin, välillä jopa niin suurin harppauksin, että piti oikein miettiä kuinka pitkälle hypättiin. Toisaalta hyvä, koska muuten kirjasta olisi tullut superpitkä (ja ehkä pitemmän päälle tylsä?), jos siinä olisi käsitelty kaikki The Last Viking King -pelin vaiheet. Bugin äidin katoaminen ei selvinnyt vielä tässä osassa, mutta siihen saatiin hyvin pientä vihjettä kuitenkin.

Viihdyin kirjan parissa hyvin. Pelimaailma on tässä hyvin vahvasti läsnä, joten jos pelit ja pelaaminen eivät yhtään kiinnosta, voi kirja olla hieman tylsä. Mutta pelaaville henkilöille tämä on varmasti mielenkiintoinen. Toki suosittelen myös muitakin rohkeasti kokeilemaan, tämä sarja on jotakin täysin erilaista nuortenkirjallisuuden rintamalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kate McMullan: Uusi oppilas

Kristina Ohlsson: Lasilapset

Marko Leino: Joulutarina